• ★★★★★ 4.7/5 gemiddelde beoordelingen
 • 👍100% tevredenheidsgarantie
 • ❤️️15.000+ blije leden
 • 🚚 Altijd gratis verzendkosten
 • 👍100% tevredenheidsgarantie
 • ❤️️15.000+ blije leden

Overproductie borstvoeding mijn verhaal en tips

Overproductie, of terwijl: hyperlactatie. Het klinkt in de eerste instantie als een luxe probleem. En ik kan me ook heel goed voorstellen dat wanneer je te weinig voeding produceert of enorm je best moet doen om de productie op gang te houden je zou willen dat je overproductie zou hebben. De onzekerheid of je kindje wel genoeg binnen krijgt heb je dan niet en er is altijd genoeg melk. Toen mijn kraamhulp constateerde dat ik wel erg veel melk had was ik dan ook blij en tevreden, Ramos zou niks tekort komen en die overproductie zou wel overgaan. Toch?

Hyperlactatie

Om eerlijk te zijn heb ik wel getwijfeld of ik hier een blog over zou schrijven. Veel vrouwen hebben onzekerheden over de hoeveelheid melk en ik heb immers nog steeds (te veel) genoeg voor een baby van 8 maanden. Daarbij is het natuurlijk een erg persoonlijk onderwerp dat ik online zet. Maar omdat ik er toch wel veel last van heb (gehad) en vrij weinig op internet kon vinden over hyperlactatie (overproductie) wil ik er wat meer bekendheid aan geven en mijn ervaringen delen. Ik ben natuurlijk geen professional maar kan jullie wel vertellen wat ik er aan heb gedaan en mijn tips met jullie delen.

Hyperlactatie brengt namelijk best wat problemen met zich mee voor zowel moeder als kind. Misschien ben je nog zwanger en ook van plan om borstvoeding te geven of zit je op dit moment zelfs al wel met vragen en onzekerheden omdat je ook overproductie hebt.

De baby:

 • Krijgt heel snel veel te veel melk binnen waardoor hij/zij last kan krijgen van hoesten en proesten, boeren, darmkrampjes en verslikken.
 • Groene ontlasting doordat er te weinig vette achtermelk binnenkomt. De baby komt daar niet aan toe omdat er zo veel melk is en de borst te vol is.
 • Vaak drinken deze baby’s snel en onrustig.

Mama:

 • Heeft meer kans op borstontsteking en verstopte kliertjes doordat de borst niet altijd leeggedronken word.
 • Heeft vaker lekkende borsten door de voedingen door.
 • Kan onzeker worden omdat ze de productie niet naar beneden krijgt.
 • Heeft vaak last van stuwing.

In de afgelopen 8 maanden heb ik verschillende hulpmiddelen ingeschakeld en dingen geprobeerd om de productie naar beneden te brengen. Een van de websites waar ik veel nuttige informatie vandaan heb gehaald is borstvoeding.com. Zij delen professionele en nuttige tips m.b.t. borstvoeding en dus ook over hyperlactatie. Op dag 3 in de kraamweek kreeg ik de bekende stuwing. Niets geks, dat heeft bijna elke kraamvrouw. De rode plekken kreeg ik weg door een keer goed leeg te kolven en te masseren onder de douche.

De dagen daarna bleef ik echter regelmatig stuwing hebben en merkte ik dat ik met 1 borst wel 3 keer kon voeden. Ook merkte ik dat er tijdens een voeding steeds een vloedgolf van melk kwam wat voor verslikking zorgde. Je kunt je voorstellen dat dit niet fijn is voor een baby. Om de ”sproeier” minder heftig te maken heb ik daarom de eerste weken een tepelhoedje gebruikt.

De eerste borstvoedingsperiode heb ik het volgende toegepast:

 • Een tepelhoedje om het verslikken te voorkomen en de melk geleidelijker te laten stromen.
 • 1 borst per voeding(en) geven.
 • Saliethee (hielp voor mij niet)

In principe komt het vaak voor dat het even tijd kost voordat vraag en aanbod qua melk op elkaar is afgestemd. Ik gaf het dan even de tijd en probeerde de eerste 2 maanden de bovengenoemde maatregelen. Daarna heb ik een lactatiekundige ingeschakeld om mij te helpen en tips te geven. Op aanraden van haar ben ik gaan blokvoeden.

Tijdens de tweede borstvoedingsperiode ben ik:

 • Op  advies van de lactatiekundige gaan blokvoeden. Ik gaf steeds 1 borst per keer en met blokvoeden blijf je deze borst gedurende 1 blok van een aantal uren aanbieden. Op deze manier staat de borst die niet in gebruik is ”stil” waardoor je (als het goed is) minder melk aanmaakt. Daarbij weet je dan zeker dat de borst goed leeg is waardoor je de kans op een borstontsteking verkleint.
 • Ook kan het helpen om liggend op je rug te voeden zodat de baby tegen de zwaartekracht in drinkt. Dat heb ik in deze periode ook gedaan.

Uiteindelijk ging het beter. Ik merkte dat de productie iets terugliep en kon gewoon weer per 1 of 2 voeding(en) 1 borst aanbieden. Blok- en liggend voeden vind ik dus wel een aanrader en had bij mij het meeste effect.

Wanneer je kindje vaste voeding krijgt zal de melkbehoefte veranderen. De baby krijgt voortaan ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes. Borstvoeding geef je dan minder vaak en de baby gaat ook minder in hoeveelheid drinken. In principe loopt de voeding dan ook geleidelijk aan mee terug.

Helaas is dat ook nu niet het geval. De productie blijft hetzelfde terwijl er wel degelijk minder gedronken wordt. Ook dit keer resulteert dit in stuwing en te volle borsten die niet leeggedronken worden.

Wat ik in deze periode doe om de productie naar beneden te krijgen:

 • Zo min mogelijk kolven! Want door het kolven stimuleer je de productie. Als het kan doe ik het niet. Op werkdagen waarop het moet probeer ik het echt maar maximaal 2  x te doen.
 • Liggend voeden gaat niet meer want baby’s van 8 maanden zijn te nieuwsgierig en kunnen vanuit die positie iets te makkelijk de kamer rondkijken.
 • Momenteel kan ik nog steeds minimaal 2 voedingen per 1 borst geven. Dat doe ik dus ook en daarbij probeer ik zo alert mogelijk te zijn dat ze helemaal leeg gedronken worden.

Het geven van melkvoeding via deze manier vind ik fijn en voelt goed voor mij en de baby. Ik denk dat iedere mama weleens zoekende is geweest in wat wel of niet werkt qua voeding, of je nou borst of flesvoeding geeft er zullen altijd wel aandachtspunten of onzekerheden zijn. Ik hoop in ieder geval dat jij als moeder fijne informatie, steun of nieuwe inzichten krijgt uit dit artikel. 

Liefs,

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *