Ramos: Eetschema baby 6 maanden

Wat eet een baby van 6 maanden? En hoe vaak en op welk tijdstip? Allemaal vragen die ik had voordat Ramos met vast voedsel begon. Als mama van de eerste vond ik het best een beetje spannend en had ik vragen over hoe ik het allemaal het beste aan kon pakken. De antwoorden zocht ik op google, via het voedingscentrum en bij bekende bloggers zoals kellycaresse. Inmiddels zijn we alweer een maand  verder en hebben we een soort van systeem in het eetschema van baby Ramos. In dit blog neem ik de dag door van begin tot eind qua slaapjes en voeding. Lees je mee?

6 maanden

Het zou heel goed kunnen dat ons eet- en slaapschema anders is dan die van jouw baby. Het ritme dat wij hanteren is vooral gebaseerd op de behoeften van Ramos en die van ons. Om ervoor te zorgen dat het voor ons allemaal fijn is proberen wij te kijken naar wat hij lekker lijkt te vinden, wat hij al kan en waar hij aandacht voor heeft. Buiten het vaste voedsel krijgt Ramos borstvoeding en daar is het schema dan ook op gebaseerd. Een kindje die flesvoeding krijgt zal waarschijnlijk wat minder vaak melk krijgen. 

Alle tijden zijn overigens wel een ”ongeveer gevalletje” want geen dag is hetzelfde. Maar de volgorde van gebeurtenissen zijn dat meestal wel. 

Baby Ramos

07.00 en 07.30 uur:

Ramos is dan wel geen doorslaper maar gelukkig wordt hij meestal niet voor 07.00 uur wakker. Heel fijn vind mama dat;). Zijn eerste voeding van de dag is borstvoeding bij mij in bed. Een genietmomentje die ik enorm koester en een gezellige start van de dag vind.

08.00 uur:

Sinds kort ontbijten we samen aan tafel, heel gezellig vind ik dat. Op werkdagen zorg ik dat ik zelf dan al helemaal klaar ben en na het eten meteen aan het werk kan. Ramos ligt/ zit dan in zijn kuipkinderstoel (hij kan nog niet zitten) met een slabbertje die hij eigenlijk niet om wil en graag uittrekt, boefje. Hij ontbijt met een stukje boterham (zonder korst) met boter of avocado. De kleine stukjes die ik afbreek dompel ik ook vaak in wat water zodat hij het makkelijker door kan slikken. Af en toe geef ik wat zonder dat eerst te doen.

img_7621

09.00 en 10.00 uur:

Na het ontbijt gaat Ramos altijd even spelen in de box of op het speelkleed in de woonkamer. Zo kan ik zelf de dingen doen die ik moet doen. Op mijn werkdagen is Ed thuis of gaat hij naar mijn ouders. Tussen 09.00 uur en 10.00 uur gaat hij naar bed. De ene keer slaapt hij een half uur en de andere keer anderhalf. Na zijn slaapje krijgt hij weer borstvoeding.

12.00 uur:

Tijdens de lunch krijgt hij zijn warm eten. In het begin gaven wij dit in de avond maar al snel merkten we dat hij dan vaak te moe was om te eten. Rond het middaguur heeft hij meestal echt trek en dan gaat het er beter in. Een aantal voorbeelden van producten die Ramos bij 6 maanden kreeg:

 • Aardappel of zoete aardappel
 • Pasta
 • Wortel
 • Courgette
 • Brocolli
 • Snijboontjes
 • Bloemkool
 • Pompoen
 • Aubergine

Wij stomen en pureren de hapjes met een Philips stomer. Ik vind deze heel fijn werken, vooral omdat je niet allerlei verschillende pannen hoeft te gebruiken en alles er tegelijk in kan. Een klein nadeel, hij is niet heel groot. Ik kan nu voor 2 á 3 maaltijden maken omdat Ramos nog niet heel veel eet. Hij krijgt overigens totdat hij genoeg heeft, de hoeveelheid is elke keer anders.

13.00 – 14.00 uur:

Wanneer we na het eten gezellig samen op pad gaan slaapt Ramos in de kinderwagen (of niet). Als we thuis blijven gaat hij naar bed. Na zijn slaapje krijgt hij weer borstvoeding. Soms krijgt hij na dit slaapje het restant van de lunch, dit is wanneer hij niet goed heeft gegeten omdat hij er bijvoorbeeld geen zin in had. Als hij het wel op heeft krijgt hij een fruithapje. Mochten we de hele middag niet thuis zijn dan krijgt hij alleen de borstvoeding.

16.30 en 18.00 uur:

In principe gaat Ramos aan het eind van de middag nog even slapen. Ik merk wel dat dit het meest lastige dutje is en hij op dit tijdstip niet zo makkelijk in slaap kan komen. De ene keer slaapt hij wel en de andere keer niet. Als avondeten krijgt hij een zelfgemaakt fruithapje. Soms geprakt en soms gestoomd en gepureerd. Dit zijn een aantal voorbeelden van fruitsoorten die Ramos bij 6 maanden kreeg:

 • Appel
 • Banaan
 • Peer
 • Pruim
 • Perzik
 • Meloen
 • Avocado

img_7622

Voordat hij gaat slapen krijgt hij in ons bed nog een keer borstvoeding. Hij gaat ongeveer tussen 19.00 en 20.00 uur naar bed.

Wanneer je dit artikel leest zijn we alweer begonnen met het toevoegen van vlees bij zijn maaltijden. Persoonlijk vind ik het super leuk dat hij steeds meer mag en kan eten. Tot nu toe lust hij alles wat we hem hebben gegeven en ben ik heel benieuwd hoe dat in de toekomst zal zijn. Want vaak zie je dat dit echt geen garantie is voor de aankomende peuter en kleuterjaren;). We zullen het zien. Voor nu geniet ik van mijn kleine baby met zijn smakkende geluidjes en luidkeels gegil wanneer ik niet opschiet met zijn lepel.

Is jouw kindje bijna zo ver om hapjes te gaan eten? En hoe ervaar jij deze (nieuwe) periode? Ik ben heel erg benieuwd! Laat een reactie achter onderaan het blog of op de post op de NBFM instagram

Voor alle startinformatie over het NBFM ONLINE PROGRAMMA kun je onderstaand formulier invullen en verzenden. 

Je naam (verplicht)

Je e-mail (verplicht)

Telefoonnummer (verplicht)

Onderwerp

Je bericht

 Liefs,

Kimberly