Eten tijdens een zwangerschap: hoe ga ik daar mee om?

unnamed (1)

Ja, ik ben het helemaal met jullie eens. Eetgedrag controleren is moeilijker tijdens een zwangerschap. Zo ervaar ik het tenminste. Mijn goede voornemen was om gewoon te blijven eten zoals normaal, alleen dan wat meer. Vandaag kijk ik kritisch naar mezelf, is het gelukt?

Tijdens mijn opleiding en werkervaring heb ik veel kennis opgedaan over voeding en gedrag tijdens een zwangerschap. Sinds afgelopen mei mocht ik zelf ervaren hoe het is om controle te houden over mijn voeding tijdens de zwangerschap. In dit artikel vertel ik mijn persoonlijke verhaal. Iedere vrouw en iedere zwangerschap is anders, vandaag deel ik mijn persoonlijke ervaring.

unnamed (1)Gemaakt net voordat ik zwanger werd.

 

Het eerste trimester:

HONGER! Volgens mij had ik de hele dag trek in eten. Vooral in hartige maaltijden zoals tosti met kip en kaas of pasta met pesto. Om zoveel mogelijk aan mijn behoefte te voldoen at ik meer koolhydraten in de vorm van brood en pasta. Ik had het gewoon nodig! Wel zorgde ik ervoor dat ik ook genoeg fruit, groente en zuivel binnen kreeg. Maar dat was soms wel even aanpassen want er waren producten die ik ineens niet lekker meer vond. Normaal at ik vaak havermout met melk in de ochtend maar zodra de eerste zwangerschapshormonen in mijn lijf waren kon ik gewoon niet begrijpen dat ik dat ooit lekker vond. BAH, dat kon ik echt niet meer eten. In plaats daarvan koos is dan voor brood in de ochtend en in de middag wat vaker een salade bij de boterham. Behalve de havermout kon ik ook dadels en een pak yoghurt niet meer zien of ruiken. Vooral die yoghurt, het leek wel of ik een koe rook. Griekse yoghurt was overigens dan weer geen probleem. 

Omdat ik gelukkig niet echt last heb gehad van ochtendmisselijkheid hoefde ik daar vrijwel geen rekening mee te houden. Ik had wel elke ochtend iets te eten, zoals rijstwafels of ontbijtkoek, naast mijn bed staan voor als ik wakker werd, dan was de lichte misselijkheid wel goed te doen. 

Guilty pleasure: Het liefst at ik in het eerste trimester elke dag friet met satésaus en mayonaise. Ik dacht daar ook echt de hele dag aan. Wat gek, zo’n intense craving kende ik helemaal niet. Het is me gelukt om het elke week 1 x te eten. 

Het tweede trimester:

Stond vooral in het teken van pepernoten. Het liefst de ”naturel” en chocolade variant door elkaar, en zo veel mogelijk. Nou ben ik altijd al gek op pepernoten, maar nu zijn dit soort gevoelens van ”ik moet het hebben” gewoon nog heftiger. De beste optie om er zo goed mogelijk mee om te gaan? Plan het moment waarop je het gaat eten en haal het van te voren niet in huis! Dat heeft mij erg geholpen.

Tijdens het tweede trimester ging mijn trek ik zout over naar zoet. Ik kreeg dus minder zin in friet maar meer zin in zoete dingen zoals drop. Ook merkte ik dat ik zo rond het midden van dit trimester minder ging eten dan tijdens de eerste fase van de zwangerschap. De echte grote trek was voorbij.

Guilty pleasure:  pepernoten!

Het derde trimester:

De tijd gaat snel! Ik zit inmiddels alweer in het laatste gedeelte van de zwangerschap. Wanneer dit artikel online komt ben ik 29.3 weken zwanger.

Qua gewicht gaat het goed. In het begin gingen de kilo’s snel, en sinds het tweede trimester komt er geleidelijk steeds wat bij, prima. Als ik nu terugkijk op de afgelopen 29 weken ben ik blij met hoe het is gegaan. Ik heb af en toe lekker toe kunnen geven aan het zwanger zijn en de lekkere trek die daar bij hoort, maar gelukkig heb ik over het algemeen gewoon gegeten zoals ik gewend ben. En ondanks dat ik hartstikke zwanger ben lijkt het wel over die hormonen nu toch wel minder bepalend zijn qua eten. Ik lust nu alles weer en heb minder cravings. Wel eet ik natuurlijk meer dan normaal.

Bovenaan het artikel zag je een foto van mij net voordat ik zwanger werd. Hieronder een foto van mij met mijn babyboy bij 29.3 weken zwanger. Wat een wonder!

unnamed

Heb je mijn vorige artikel Sporten tijdens een zwangerschap: hoe ga ik daar mee om? al gelezen?

Ben jij ook zwanger op dit moment? Dan ben ik heel benieuwd naar jouw ervaringen! Wat ik al zei, iedere vrouw en zwangerschap ik anders, en dus ben ik benieuwd naar hoe het bij jou gaat!

Liefs,

Kimberly