Beweegt mijn kind genoeg? De 3 voordelen van buitenspelen

In onze digitale wereld lijken we het vaak te vergeten; naar buiten gaan. Een groot gedeelte van onze werk- en privétijd spenderen we op social media, Netflix, webshops en ontelbaar andere digitale omgevingen. Niet per se erg, het is eenmaal de huidige cultuur. Maar hoe zit het met onze kinderen? Zijn zij genoeg buiten of kijken ze stiekem toch iets te vaak filmpjes op YouTube? In dit artikel lees je de 3 voordelen van buitenspelen.

Buitenspelen voor kinderen

Ik ben me er geheel van bewust dat de speeltijd (buiten) vaak afhankelijk is van verschillende factoren. Zo zullen jonge tieners meer interesse hebben in Instagrammen en zijn baby’s die amper kunnen lopen nog niet echt in de mogelijkheid om buiten te spelen. Het artikel is dan ook bedoeld voor moeders van kindjes met de leeftijd waarop je zelf als ouders veel inbreng hebt in tijdsbesteding. Ik ga je laten zien wat de voordelen op mentaal en fysiek aspect zijn voor zowel de kindjes als de ouders!

De 3 voordelen van buiten spelen voor kinderen:

  1. Je vermindert de kans op bijziendheid
  2. Je vergroot de dagelijkse beweging van het kind
  3. Je speelt met je kind waardoor je met volle aandacht bij elkaar bent

 

1: Bijziendheid bij kinderen

Bijziendheid betekent dat licht net voor het netvlies samenvalt in plaats van er op. Hierdoor krijg je een onscherp beeld in de verte. Misschien heb je het laatst al op het nieuws gezien? Uit onderzoek blijkt dat bijziendheid in een rap tempo toeneemt. Naar verwachting zal in 2050 de helft van wereldbevolking bijziend zijn. Dit zou zelfs de grootste oorzaak van blindheid kunnen zijn. Het urenlang naar schermpjes van onze smartphones en tv’s kijken vormt hierin een erg grote risicofactor. Het minderen van schermtijd en het lekker naar buiten gaan is erg van belang omdat het natuurlijk daglicht bijziendheid kan afremmen.

Om ons als ouders een handje te helpen heeft Pearle een kinderboek laten schrijven door Marco Kunst, kinderboekenschrijver. Het boek is geïllustreerd door Anne Roos Kleiss en laat kinderen ervaren hoe veel er buiten te zien en te beleven is. Het boek heet ‘’BUITEN DE PIXELS’’ Een boek dat goed is voor je ogen en kinderen stimuleert om vaker en langer naar buiten te gaan. Er is daar zo veel te zien en te beleven! Het boek is niet alleen leuk, maar ook nog eens gezond voor je ogen: als kinderen meer naar buiten gaan, worden ze meer blootgesteld aan daglicht en kijken ze minder naar digitale schermpjes.

Zelf kijk ik voor mijn werk veel naar schermpjes en dus is het belangrijk dat ik alert ben op de invulling van de tijd wanneer ik vrij ben. Gelukkig ( is ook een keuze maar dat is een heel ander verhaal) ben ik wel sportief waardoor ik ongeveer 3 keer per week lekker buiten train en frisse lucht en daglicht heb. Ook wandel ik elke dag alleen of met Ramos waardoor er dan automatisch geen schermpjes bij komen kijken.

Ramos zelf is trouwens echt een buitenkindje. Het liefst is hij de hele dag in de tuin bezig met zand uit de tuin over de tegels gooien en bloemen uit de potten trekken. Voor hem is het op dit moment eerder een straf om binnen te zitten dan om buiten te zijn. Wellicht zal dit in de toekomst nog veranderen;). Wel kijkt hij elke ochtend bij ons in bed Kindertijd en zet ik uit gemak regelmatig de tv aan als ik ga koken. Heerlijk toch! Het is ook een momentje van ontspanning. Balance is the key!

2: Je vergroot de dagelijkse beweging van je kind en jezelf;)

Het advies voor kinderen is om elke dag minimaal 2 uur buiten te spelen. En eerlijk is eerlijk, voor de meeste kinderen is dat geen straf;). Soms hebben ze daar wat begeleiding bij nodig van hun ouders of buurtkinderen die wat ouder zijn om in hun spel te komen. Ook dat is niet erg, want hoe meer jij meedoet, hoe meer lichaamsbeweging je hebt, win-win;)!

Ramos, Ed en ik gingen er op uit met het bovengenoemde boekje dat jij overigens ook gewoon gratis op kunt halen bij het dichtstbijzijnde Pearle filiaal: Check het hier! Samen deden we de opdracht waarvoor we blaadjes moesten gaan zoeken. Ideaal nu want de grond ligt vol mooie blaadjes. Ramos is nog klein maar toch merkte ik dat hij het fantastisch vond om gekleurde blaadjes van de grond te rapen en ze in het boekje te leggen.

3: Je speelt met je kind waardoor je met je volle aandacht bij elkaar bent

Ja hoor, als hardwerkende moeder weet ik er alles van. Fully focus terwijl je ook nog 101 andere dingen moet doen is soms heel lastig. Je bent er wel maar toch ook weer niet helemaal. Als ik buiten ben heb ik veel minder afleidende factoren dan binnen dus is het 100% focussen op waar je mee bezig bent een stuk makkelijker. Tijdens een spel of opdracht moet je samenwerken en dat is onwijs goed voor de connectie tussen ouder en kind. Ook kan hierdoor de rolverdeling veranderen waardoor het kind de taak als leider eens op zich kan nemen, wat goed is voor het zelfvertrouwen. En buiten dat, het is gewoon ook heel erg leuk om samen buiten te spelen.

En natuurlijk hoort de digitale wereld van de iPad-spelletjes er voortaan bij. Ik ben van mening dat dit ook juist goed is voor de ontwikkeling van het kind en het noodzakelijk is voor de toekomst. Op school leren kindjes al met iPads en andere schermen werken dus is het ook juist goed om ze daar op voor te bereiden. En laten we eerlijk zijn, hoe ideaal is het om tijdens het koken een YouTube-filmpje op te zetten;). Dat doen we toch stiekem allemaal?

De moraal van het verhaal is; blijf alert. Laten we als ouders het buitenspelen stimuleren omdat het goed is voor zowel de mentale als lichamelijke gezondheid. Lekker ouderwets ravotten, zou mijn vader zeggen. Mocht je nou nog meer willen weten over slechtziendheid bij kinderen? Ga dan naar #Buitendepixels website van Pearle.

Hoe kijken jullie tegen iPads, YouTube, en andere schermpjes aan? Hebben jullie een kijktijd? Of is dit helemaal niet nodig? Klets je mee in de comments hieronder of op onze Instagrampagina?

Liefs,

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Pearle Opticiens