Onze 3 favoriete vegetarische recepten

Vandaag delen wij onze 3 favoriete vegetarische recepten met jullie. Deze 3 recepten zonder vlees en vis komen vaak bij ons op tafel (met name nummer 2) omdat ze gewoonweg onwijs lekker zijn. Wat vaker vegetarisch eten heeft grote voordelen voor onder andere ons milieu en dus zorgen wij ervoor dat we geregeld van dit soort lekkere vega(n) recepten maken.

Het eerste recept zijn vega balletjes met overheerlijke groenten

Ons eerste favoriete vegetarische recept bevat veel verschillende ingrediënten maar de combinatie smaakt heerlijk. Zo bevat dit gerecht avocado, sla, witte bonen in tomatensaus, zoete aardappelfrietjes en vega gehaktballetjes. Voor de kleintjes zou je de sla weg kunnen laten. Witte bonen lusten ze meestal wel.

Recept 1

Ons eerste favoriete vegetarische recept

Ingrediënten voor 1 persoon

  • ½ avocado
  • 4 eetlepels witte bonen in tomatensaus
  • 50 gram sla
  • 4 vegetarische gehaktballetjes
  • 1 zoete aardappel
  • 1 mespunt kokosvet

Benodigde materialen  

  • 1 steelpan
  • 1 bakpan
  • 1 spatel
  • Oven en een vel bakpapier
  • 1 snijplank
  • 1 Schilmesje
  • 1 eetlepel

Bereidingswijze

  1. Schil de zoete aardappel en snijd deze vervolgens in frietjes. Plaats de frietjes op het ovenpapier op de ovenplaat en laat dit +/- 30 minuten op 200 graden in de oven staan.
  2. Bak de vegetarische gehaktballetje met een mespunt kokosvet in de bakpan.
  3. Schep vier eetlepels witte bonen in tomatensaus in de steelpan en verwarm deze op middel hoog vuur.
  4. Snijd de avocado in blokjes.
  5. Voeg alle ingrediënten op een bord.

Voedingssamenstelling

  • Kilocalorieën 516
  • Eiwitten 20 gram
  • Vetten 29 gram
  • Koolhydraten 37 gram

Het tweede gerecht is een curry 

Het tweede favoriete recept is veganistisch en staat minimaal 1 keer per week op het menu;). Het is deze overheerlijke curry die boordevol groente zit! Het ideale aan deze curry is dat je er eenvoudig meer van kan klaarmaken waardoor je een extra portie kan bewaren voor de volgende dag of voor in de vriezer. Wij bewaren alleen de saus in de vriezer en voegen dan later rijst, kikkererwten en doperwten toe waardoor je binnen 10 a 15 minuten alles op tafel hebt staan. Een hele mooie bijkomstigheid is dat onze zoon Ramos (21 maanden) dit ook altijd goed eet. Win-win!

Favoriet vegetarisch recept

Dit is ons tweede favoriete vegetarische recept

Ingrediënten voor 4 personen

  • 100 gram doperwten (kan uit de vriezer)
  • 100 gram kikkererwten
  • 1 el olie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 2 cm gember, fijngesneden
  • 3 el groene currypasta
  • 400 gr zoete aardappels
  • 400 gr wortelen
  • 3 el pindakaas
  • 400 ml kokosmelk
  • koriander
  • 1 limoen

Optie: Voeg lekker wat rijst toe!

Benodigde materialen

  • 1 snijplank
  • 1 Schilmesje
  • 1 grote kookpan
  • 1 steelpan
  • 1 staafmixer

Bereidingswijze

  1. Begin met het snijden van de gember (snijd dit super klein), zoete aardappels (schil er af) en de wortelen.
  2. Kook 1 liter water in je waterkoker zodat dit alvast klaarstaat.
  3. Zet vervolgens de grote kookpan op middelhoog vuur en fruit het ui in de olie. Voeg de gember en knoflook toe en bak dit 4 minuten.
  4. Voeg de zoete aardappelen, wortels, pindakaas, curry pasta en liter water toe en roer het even door waarna je het 25 minuten laat koken/ pruttelen (niet op hoog vuur). Mocht je rijst eten bij dit gerecht kun je deze alvast koken.
  5. Ondertussen kook je ook de doperwten in ongeveer 7 minuten gaar en giet je ze af. Deze voeg je pas toe als alles klaar is.
  6. Na 25 minuten zet je het vuur uit, voeg je de kokosmelk toe en kun je het hele prakje gaan pureren met de staafmixer. Proef even hoe het smaakt! Voor de kleintje is te pittig vaak niet lekker. Eten ze (nog) niet mee dan kun je eventueel wat extra curry pasta gebruiken.
  7. Bijna klaar! We gaan opdienen! Je begint met de rijst (optie) dan doe je de curry eroverheen. Vervolgens de toppings: doperwten, kikkererwten, koriander en limoen.

Voedingssamenstelling

Gebaseerd op de curry zonder rijst. 4 opscheplepels; in totaal 280 gram.
Belangrijk: Bereken zelf even de hoeveelheid door een recept aan te maken in de NBFM app.

  • Kilocalorieën: 235
  • Eiwitten: 5,4 gram
  • Vetten: 11,2 gram
  • Koolhydraten: 25,7 gram

Ps: dit gerecht is een aanrader! Goede producten, mooie verdeling van de macro’s en erg lekker!

Derde vegetarische recept: de Griekse schotel

Tot slot het derde recept en dat is een overheerlijke Griekse ovenschotel met feta kaas. Het ideale aan dit lekkere recept is dat je alleen de ingrediënten hoeft te verdelen over de ovenplaat waardoor je daarna je handen vrij hebt om andere dingen te doen.

Derde recept

Ons derde overheerlijke vegetarische recept

Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 blok feta kaas
  • 5 eetlepels linzen
  • 10 cherry tomaten
  • 1 courgette
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 8 blaadjes verse basilicum
  • 10 kleine aardappelen
  • peper

Benodigde materialen

  • Oven en een vel bakpapier
  • 1 snijplank
  • 1 eetlepel
  • 1 Schilmesje

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 220 graden.
  2. Snijd de aardappelen in frieten en plaats deze op de ovenplaat met het bakpapier. Voeg hier de linzen, cherry tomaatjes, knoflook en courgette aan toe. Verspreid de eetlepel olijfolie en wat peper over het geheel en plaats het 20 minuten in de oven.
  3. Haal de ovenplaat eruit en leg hier het blok feta kaas en wat basilicum blaadjes op. Laat het dan nog 5 tot 10 minuten in de oven staan en je maaltijd is klaar!

Voedingssamenstelling

  • Kilocalorieën 904
  • Eiwitten 47 gram
  • Vetten 67 gram
  • Koolhydraten 30 gram

Eet jij weleens bewust geen vlees en vis?

Ik zou het onwijs leuk vinden als je mij laat weten of je de recepten gaat maken en hoe ze smaakten! Laat je een berichtje achter? Deze recepten staan trouwens ook in de Newborn Fit Mama e-books en worden veel gemaakt door alle moeders uit onze community. Heerlijk!

Handtekening Kimberly mutzers