MAMA VAN DE WEEK: Saskia van Twinkelbella ”Zorgen om je kind”

saskia

Saskia van twinkelbella.nl verteld deze woensdag haar verhaal over de zorgen over een kind. Toen ze zwanger bleek van haar eerste kindje merkte ze dat voor haar het zorgen maken om je kind onlosmakelijk verbonden is met het moederschap. Toen ze zelf tijdens haar zwangerschap de diagnose prenatale depressie kreeg ging ze zich al snel afvragen of ze wel een goede moeder kon zijn. 

Saskia

 

Het lijkt soms wel alsof het zorgen maken om je kind onlosmakelijk verbonden lijkt met het moederschap. Voordat ik zelf moeder mocht worden had ik hier nooit zo bij stilgestaan. Al snel tijdens mijn eerste zwangerschap leerde ik dat het zorgen maken om het ongeboren kindje al vrij snel begint. En natuurlijk ook helemaal niet erg is, maar er gewoon bij hoort.

Als ik persoonlijk terug kijk naar mijn eigen zwangerschap begon het maken van zorgen al heel vroeg in de zwangerschap. Omdat er met ongeveer vijf weken zwangerschap gedacht werd aan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap maakte ik mij al een beetje zorgen. Gelukkig bleek na een opname in het ziekenhuis dat ons kindje op de goede plek zat en dat er sprake was van een gezonde zwangerschap.

Vanaf dat moment werd ik regelmatig in de gaten gehouden. Elke controle dacht ik: als alles maar goed mag zijn. En alles was goed. Maar rond 18 weken zwangerschap kreeg ik zelf de diagnose prenatale depressie. Ik heb nooit in mijn leven een depressie meegemaakt, alleen kan mijn lichaam de hormonen tijdens de zwangerschap niet goed aan, waardoor ik een depressie ontwikkel. Wat heb ik een verdriet en schuld gevoeld naar mijn ongeboren kindje. Want hoe kan ik nou een goede moeder zijn met depressieve gevoelens?

Gelukkig werd mijn zoontje gezond en al met een spoedkeizersnede geboren. Een prachtig mannetje en o zo lief. Ik weet nog precies het moment dat ik hem voor het eerst zag, en de geluidjes die hij maakte. Echte moedergevoelens maakte dit in mij los, wat een geluk!

Mijn prenatale depressie verdween langzaam en ik vond het heerlijk om voor mijn pasgeboren baby te zorgen. Er is nog een periode geweest van veel huilen door mijn zoontje, maar door een osteopaat in de familie heeft dit gelukkig niet lang geduurd.

En ook al is er sprake van een gezond kindje welke het goed doet en heel tevreden lijkt, er zijn altijd wel zorgen. Inmiddels is dat ontzettend lieve baby’tje al vijf jaar oud. Al die vijf jaren hebben mij geleerd dat het moederschap bestaat uit heel erg veel momenten van geluk, maar ook veel momenten van zorgen. Vaak zijn de zorgen misschien niet eens gegrond, alleen als moeder is er altijd wel iets.

Zo vond ik het heel spannend toen mijn zoontje bijvoorbeeld naar de peuterspeelzaal ging, of naar de kleuterschool. Elke keer dat hij ziek was vond ik het natuurlijk heel spannend en maakte ik mij zorgen of er niet iets ernstigs aan de hand zou zijn. Iemand vertelde mij eens dat het zorgen maken om je kind of kindje nooit over zal gaan.

Inmiddels ben ik mama van twee kindjes en weet ik dat het zorgen maken er gewoon bij hoort. Misschien zijn wij als moeder juist daarom wel extra alert, wat ons uiteindelijk goede moeders maakt. Maak je in ieder geval geen zorgen om het zorgen maken, dit hoort er gewoon bij ­čśë

image1

Volg Saskia ook op haar instagramaccount: twinkelbella

Bedankt lieve Saskia dat je dit verhaal met ons wil delen. Het zorgen maken om het kindje in je buik herken ik wel. Het mensje in je buik is meteen zo belangrijk dat je nooit zou willen dat er iets niet goed kan zijn. Zodra de baby geboren is ben jij als moeder niet meer de enige die het kindje ”draagt” maar ben je soms ook afhankelijk van andere mensen en factoren. Dat lijkt mij best lastig. Het zal voor elke moeder anders zijn. Ik ben erg benieuwd hoe het mij zal vergaan, we zullen het zien.

Liefs,

Kimberly

Volgende week het verhaal van: Meisje_eigenwijsje Nicole over de voorbereiding naar hun peuter op de komst van hun tweede kindje. Wil jij ook jouw inspirerende/ grappige/ ontroerende/ realistische verhaal met ons delen? Mail naar info@newbornfitmama.nl