MAMA VAN DE WEEK: ”Dana: Ik was 17 jaar en bleek zwanger te zijn”

DSC_0779-2_resized_1 (1)Het is weer tijd voor een MAMA VAN DE WEEK verhaal. Elke woensdag verteld een mama over haar zwanger/moederschap. Vandaag het verhaal van mama Dana die op haar 17e ineens zwanger bleek te zijn. 

Hallo mama’s !

Ik ben Dana, 18 jaar oud en woon in Veere (Zeeland). Vorig jaar ben ik op 22 oktober moeder geworden van onze zoon River. De baby is nu een 4 maanden oud en gelukkig helemaal gezond. Momenteel volg ik nog steeds een opleiding waardoor ik 1 dag in de week naar school ga en daarnaast 20 uur werk. In deze blog wil ik jullie graag wat meer vertellen over hoe het is om als 17 jarige zwanger te zijn. Waar liep ik tegen aan en hoe is de zwangerschap en bevalling uiteindelijk gegaan?

Toen ik ontdekte dat ik zwanger was..

schrok ik enorm! Ik was pas 17 jaar en wist niet wat ik moest doen, hoe moet je dit nou tegen je (schoon)ouders vertellen? Mijn gevoel zei dat ik het wilde houden maar er waren toch een aantal mensen die mij steeds op de mogelijkheden van abortus wezen.

Uiteindelijk besloot ik om ons kindje te houden en gelukkig kreeg ik veel steun van mijn familie. Mijn ouders hebben er voor gezorgd dat ik in een appartementje aan huis kon wonen. Toch merkte ik dat het niet altijd makkelijk was. Zo had ik bijvoorbeeld veel moeite om naar school te gaan omdat ik wist dat ze over me zouden praten en ik was bang wat ze over mij zouden denken.

De eerste 4,5 maand heb ik mijn zwangerschap daarom ook nog niet openbaar gemaakt, daarna werd het pas goed zichtbaar en heb ik het iedereen verteld. Het hield mij zo bezig wat mensen wel niet van mij moesten denken dat ik bang was om vergeleken te worden met tienermoeders uit tv programma’s die drinken, blowen of in de schulden zitten. Gelukkig had ik mijn vriend hij stond ook altijd voor me klaar en hielp me met alles.

De zwangerschap..

ging voorspoedig en ik had niet veel last van kwaaltjes. Ook kon ik gewoon elke week naar school tot mijn bevalling en kon het goed volhouden met werken tot mijn verlof. Daardoor heeft de zwangerschap vrijwel geen belemmering opgeleverd voor mijn opleiding, gelukkig!

IMG_20160921_174542_resized

De bevalling..

Ik kreeg steeds om het half uur een beetje last van krampjes maar ik had nog niet verwacht dat het weeën waren. Die dag ging ik daarom ook gewoon op pad en heb ik nog lekker geluncht, gefietst en geboortekaartjes uitgezocht. Al met a een drukke dag. De krampjes die ik voelde beschouwde ik als voor-weeën want de uitgerekende datum was pas over 2,5 week. Tijdens het avondeten zat er toch steeds minder tijd tussen en had ik er toch een raar gevoel over maar het was nog steeds goed te doen.

‘s avonds om 20.30 uur toch de verloskundige gebeld en toen ze een half uur later bij mij thuis was bleek ik al 4 cm ontsluiting te hebben! Ik mocht meteen naar het ziekenhuis. Daar heb ik een paar uur in bad gelegen en dat deed me goed. Natuurlijk had ik veel weeën maar in bad kon ik me goed ontspannen.

Helaas schoot het niet erg op en had ik 3 uur later nog maar 5 centimeter ontsluiting. Vlak daarna kreeg de verloskundige een telefoontje en dacht dat ze wel even weg kon maar in die tijd ging het ineens erg snel. De weeën werden heviger en ik voelde erge druk. Ik hield het niet meer!

De assistente geloofde niet dat hij al zou komen omdat ik een half uur geleden nog maar 5 cm ontsluiting had. Toen de verloskundige vlak daarna kwam bleek ik ineens 10 cm te hebben en een half uur later is River geboren.

Na de bevalling..

Inmiddels zijn we een aantal maanden  verder en kan ik wel zeggen dat ik een druk leven heb. De eerste maanden heeft River niet vaak doorgeslapen en kwam hij 2 keer in de nacht voor een voeding. Ik geef borstvoeding en kolf dit af, ook op school. Wat ben ik gelukkig met mijn zoon en zijn vader!

received_1022643081215552_resized

Liefs,

Dana

Lieve Dana, bedankt voor het delen van jouw verhaal. Het lijkt mij niet makkelijk om geconfronteerd te worden met vooroordelen over zwanger zijn op jonge leeftijd. Vooral als je weet dat je het zelf allemaal goed voor elkaar hebt, zoals jij. Maar wat heb jij je er goed doorheen weten te slaan samen met jouw vriend. Daar mag je trots op zijn. Ik wens jullie veel geluk als gezin en voor jou succes met het afronden van de opleiding.

Benieuwd naar Dana en haar gezin? Ga dan naar haar Instagram: dqnq

Liefs,

Kimberly

Volgende week verteld mama Kimberly. Ze heeft PCOS en onderging IVF. Wil jij ook jouw inspirerende/ grappige/ ontroerende/ realistische verhaal met ons delen? Mail naar info@newbornfitmama.nl