Wanneer mag ik sporten na bevalling?

Wanneer mag ik sporten na bevalling?

De eerste periode na de bevalling is de hersteltijd voor zowel lichaam als geest. Het dragen en baren van je kindje is niet niks en het is goed om in kaart te brengen waar je rekening mee moet houden als je weer wilt sporten na je zwangerschap. Omdat daar vaak veel twijfel over bestaat ga ik in dit artikel beschrijven wat je kan doen om te testen of jouw lichaam en geest er weer klaar voor zijn. Want, wanneer mag ik sporten na de bevalling?

De Bevalling

Een bevalling is vaak een flinke aanslag op je lichaam. Na 9 maanden je kindje te hebben gedragen heb je een prachtige baby via een keizersnede of natuurlijke bevalling op de wereld gezet en heeft je lichaam tijd nodig om hiervan te herstellen. Voor de een duurt dat langer dan voor de ander. Dit zal afhankelijk zijn een aantal factoren zoals:

  • Je conditie voor en tijdens je zwangerschap. Wanneer heb je voor het laatst gesport?
  • Lichamelijke complicaties tijdens de zwangerschap en/of bevalling
  • Mentale gesteldheid

De Kraamtijd

De eerste 6 weken na je bevalling noemen we de kraamtijd. De eerste week hiervan is de kraamweek en in deze week is het voor elke kersverse moeder belangrijk om rust te nemen en zo veel mogelijk lekker in bed te blijven om je lichaam de tijd te geven voor het herstel. Afhankelijk van je lichamelijke conditie kun je daarna weer opbouwen met wat meer in huis of misschien zelfs buiten kleine stukjes te wandelen. Je kraamhulp en/of verloskundige zullen je hierover adviseren.

Wanneer je weer wat meer mag en kunt bewegen is het verstandig om dit langzaam uit te breiden.

Eindgesprek Verloskundige/ Gynaecoloog 

Na de kraamweken heb je (meestal) een eindgesprek bij de verloskundige/ gynaecoloog, dit is ongeveer 6 weken post partum. Tijdens dit gesprek bespreek je de bevalling, hoe het met jou en de baby gaat en hoe het lichamelijk herstel verloopt. Ideaal gezien controleert de verloskundige of arts dan de rechte buikspieren op eventuele afwijkingen (diastase). Als ze dit niet doen zou je er om kunnen vragen zodat je meer duidelijkheid krijgt over het herstel van de rechte buikspieren.

Op instagram had ik gesprekken met volgers over de nacontrole en waar deze meestal uit bestaat. Als hij er is.. In de reacties kun je lezen dat er veel onduidelijkheid heerst en het protocol bij praktijken en ziekenhuizen verschillend is. Mijn tip is om bij twijfel altijd even te bellen naar een arts en/of fysio zodat je daar zekerheid over krijgt.

De reacties van andere moeders: lees je hier.     

Heb je goedkeuring én voel je jezelf goed genoeg om weer te sporten dan kun je langzaam weer beginnen. Belangrijk is hierin dat je naar je lichaam luistert.

Sporten na de goedkeuring

YES! Je mag weer aan de bak! Je compleet op zijn kop gezette leven vergt veel energie en dus is het fijn als je weer wat basisconditie op kunt gaan bouwen. Beginnen met de basis is dus verstandig om klachten en blessures te voorkomen en/of verminderen. Na de goedkeuring kun je beginnen met sporten zoals krachttraining – cardioworkouts – yoga en zwemmen.

Mocht je graag hardlopen dan is het verstandig om hier minimaal 3 tot 9 maanden mee te wachten. Ben je een ervaren hardloper kan je wellicht sneller weer je eerste rondje rennen dan iemand die voor de eerste keer deze sport wil beoefenen. Ga dit dan ook niet te snel ongetraind doen.

Urineverlies na de zwangerschap

Veel vrouwen hebben hier last van en tijdens het sporten merk je dit vaak nog meer dan normaal. Urineverlies tijdens en na een zwangerschap kan komen door verandering in de bekkenbodem, sluitspieren en hormonen.

Zo’n 2 weken na je bevalling mag je al lichte oefeningen voor je bekkenbodemspieren doen. Dit kun je doen als je op de bank zit door er in te knijpen (aan te spannen). Zodra deze weer sterk genoeg zijn kun je doorgaan met het trainen hiervan in de vorm van zwaardere oefeningen zoals lunches, hipbridges en squats.

Het is wel belangrijk dat je niet gaat forceren en en pijn en/of overmatig urineverlies niet negeert. Je kunt hiervoor een arts raadplegen.

Sporten en borstvoeding

Sporten en borstvoeding geven gaan prima samen. Het is wel verstandig om van te voren te voeden of kolven zodat je borsten minder zwaar zijn. Mocht je snel last krijgen van stuwing zorg dan dat je borsten het matje niet aanraken, dat helpt. Ook een goede SPORT-BH (lees deze tips) is belangrijk voor je borsten én eventuele stuwing.

Thuis sporten met NBFM

Thuis sporten is voor de meeste moeders ideaal. Het kost je minder tijd, je bent in je eigen vertrouwde omgeving, er is niemand die naar je kijkt en je kunt de workout doen wanneer het uitkomt. Daarbij hoef je geen oppas te regelen en, afhankelijk van de leeftijd, kunnen je kindjes misschien zelfs een beetje meedoen. Vaak vinden ze dat erg gezellig!

In de NBFM app zitten workout-video’s met 3 verschillende niveau’s. Beginner – gemiddeld – gevorderd. Door deze verschillende niveau’s is meedoen vrijwel altijd mogelijk en kun je doorgroeien en kracht- en uithoudingsvermogen verbeteren.

De app en workouts zijn voor mama’s met kindjes van alle leeftijden maar mocht je ”net” zijn bevallen kun je starten na goedkeuring van de verloskundige of wanneer je weer hersteld bent.

Liefs,

Kimberly

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Stel ze hieronder of vul het contactformulier in!

Je naam (verplicht)

Je e-mail (verplicht)

Telefoonnummer (verplicht)

Onderwerp

Je bericht